Menu

cornelis zillesenlaan

Met duurzame en gezonde materialen is een bestaande woning op IJburg uitgebreid. Een spel in vrije hoogtes zorgt voor veel natuurlijk lichtinval in de ruimtes. Daarnaast geeft de massief houten constructie karakter en sfeer aan de opbouw.

De woning op IJburg, Amsterdam, bestond uit 3 verdiepingen en is met traditionele materialen opgetrokken (kalkzandsteen, beton en bakstenen gevel). De vraag van de opdrachtgever was om hier een onderhoudsvrije opbouw op te maken om onder andere een extra slaapkamer, badkamer en yoga-ruimte te realiseren.

Door te spelen met zowel vrije hoogtes als dakvorm krijgt elke ruimte zijn eigen karakteristieke vorm. Het lessenaarsdak op de slaapkamer geeft ruimte voor een groendak met zonnepanelen. De overige (platte) daken worden een getrapt dakterras. Het verschil in vrije hoogtes van de ruimtes zorgt dat er bovenlichten gerealiseerd kunnen worden. Dit zorgt niet alleen voor (natuurlijk) licht en ventilatie in de badkamer, slaapkamer en yoga-ruimte, maar ook wordt het groen van het dakterras voelbaar.

Naast dat de constructieve wanden en vloeren van kruislaagshout zijn gemaakt, is ook veel van de inrichting, zoals de trap en balustrades naar het dakterras en de nis in de voorgevel, van dit materiaal gemaakt. Naast het voordeel van prefabricatie van deze elementen en het snel kunnen monteren van constructie inclusief interieur, zorgt dit uniforme materiaal gebruik voor een eenvoud in detaillering en geeft het hiermee rust aan de ruimtes.

Het dakterras is gerealiseerd met bamboe terrasdelen. De vloer gaat hier over in borstwering. Voor de gevel is gekozen voor een leisteen. Onderhoudsvrij en passend bij de bestaande bakstenen gevel van de woning en de buurhuizen.

Specificaties
Architect: Marije ter Steege, Lidewij Lenders

Status: gebouwd
Tijdspad: 2014-2016
Opdrachtgever: particulier

Fotograaf: Marcel van der Burg