Menu

houten familiehuis

Dit woonhuis op een hoek van Steigereiland is volledig gemaakt van hout. De constructie is een houtskelet met massieve vloeren van gelamineerd vuren. Het ontwerp is cradle-to-cradle: alle grondstoffen zijn vernieuwbaar.

De woonkeuken ligt op de begane grond en vormt het centrum van het huis waar de bewoners elkaar aan de eettafel vinden. Een grote vide verbindt deze ruimte met de woonkamer op de eerste verdieping. De enorme ramen bieden vanaf elke verdieping prachtig uitzicht op het water en halen het daglicht volop binnen. De semi-transparante houten zonwering is zo geplaatst dat hij zomers als de zon hoog staat de hitte buiten houdt, maar de laagstaande winterzon juist ongehinderd binnenlaat. Aan de andere kant van het huis legt de opengewerkte carport contact met de straat.

Natuurlijke ventilatie, vlaswollen isolatie en vloer- en wandverwarming zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Met de energie wordt zuinig omgesprongen door de toepassing van een warmteterugwinningssysteem voor de douche. Het dak met een gunstige hellingshoek en oriëntatie is een perfecte ondergrond voor de zonnepanelen die een groot deel van de energiebehoefte van de woning opwekken.

Specificaties

 

Architect: Lidewij Lenders i.s.m. Martijn Morselt

Status: gebouwd
Tijdspad: 2004-2006
Opdrachtgever: particulier
Bouwkosten/m² (BVO): €821,- ex.BTW
fotograaf: Marcel van der Burg
Publicaties:
BouwIQ – Bouwen zonder aannemer?;
Pontmagazine – Vraag naar milieuvriendelijke houtoplossingen blijft groeien;
Architectuur&stedenbouw – ‘cradle-to-cradle’
101 woonideeën – houten huis op maat
Media:
binnenstebuiten
AT5 aanbouw