Menu

houten herenhuis

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 9
Slide 10
Slide 11
Slide 12

Een duurzaam herenhuis geïnspireerd op de Scandinavische bouwtraditie. De woning met een vloeroppervlak van 300 m2 bestaat volledig uit vurenhout: binnen in een natuurlijke tint, buiten geschilderd in Zweeds rood.

De binnenzijde lijkt een houtsnijwerk uit één stuk. De spil wordt gevormd door een sculpturale trap die van de begane grond omhoog wentelt naar de derde verdieping. Hoe hoger je komt, hoe wijder het trapgat en hoe groter en lichter de ruimtes. De leefruimtes liggen op de bovenste verdiepingen, met wijds uitzicht op de omgeving.

De woning is gebouwd met prefab elementen van gelamineerd hout. De uitsparingen voor deuren, ramen en wandcontactdozen zijn vooraf in de fabriek uitgefreesd. Daardoor werd het mogelijk de woning naadloos te detailleren en ‘koude’ aansluitingen te maken zonder kozijnen of afdeklatjes. Details als deuren met afgeronde hoeken laten dit mooi zien. Het prefab bouwsysteem laat de constructie versmelten met het interieur: dwarswanden functioneren als dragend element én ruimteverdeler, een trapleuning is tegelijkertijd een binnenwand. Een extra voordeel van de gekozen methode is dat het casco van deze grote woning in slechts twee weken gebouwd kon worden.

Specificaties

Architect: Lidewij Lenders

Status: gebouwd
Tijdspad: 2007-2010
Opdrachtgever: particulier
Bouwkosten/m² (BVO): €1170,- ex.BTW

Fotograaf: Marcel van der Burg
Publicaties:

jaarboek 2010/11 architectuur in Nederland.

A10 – new european architecture.

Dezeen